TKAEA5920.jpg

 

 

 

 

Τύποι και Ασφάλεια Κουφωμάτων

Τα παράθυρα των κτιρίων έχουν μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στην ενεργειακή κατανάλωση για θέρμανση και ψύξη των χώρων, γιατί από τα παράθυρα μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Το χειμώνα χάνεται θερμότητα από μέσα προς τα έξω, ενώ το καλοκαίρι εισέρχεται θερμότητα από το ζεστό εξωτερικό περιβάλλον. Η διαδικασία αυτή μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με τη χρήση συστημάτων αλουμινίου που έχουν μεγάλες ενεργειακές αποδόσεις. Ένα παράθυρο για να είναι ενεργειακά αποδοτικό πρέπει να είναι κατασκευασμένο από θερμομονωτικά συστήματα, να έχει μηχανισμό σφράγισης, διπλή υάλωση και αέριο εσωτερικά.


Συρόμενα - Ανασυρόμενα Συστήματα Αλουμινίου

Τα σύγχρονα συρόμενα και ανασυρόμενα συστήματα MUSKITA πιστοποιούνται από ανεξάρτητα διεθνώς αναγνωρισμένα ινστιτούτα και έχουν λάβει τις υψηλότερες αποδόσεις στην αγορά σε θερμομόνωση, ηχομόνωση, αντίσταση στον αέρα και υδατοστεγανότητα. Πολύ σημαντική επίσης είναι η ασφάλεια που παρέχουν στον καταναλωτή έχοντας έως και 4 σημεία κλειδώματος όπου η παραβίαση τους είναι σχεδόν αδύνατη.

Ο σχεδιασμός των νέων συστημάτων MUSKITA, καλύπτει πλήρως τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις. Σχεδιασμένα με απλές, λιτές γραμμές μπορούν να τοποθετηθούν σε νέα μοντέρνα κτίρια καθώς επίσης και σε αντικαταστάσεις παλιών κουφωμάτων. Οι επιλογές στις τυπολογίες είναι πολλαπλές 2,3,4,5 φύλλα, χωνευτά, γωνιακά, (χωρίς κολώνα στη γωνία) μετωπικά, χωνευτά μετωπικά, κτλ. Με την  ευελιξία και πολυμορφία σχεδιαστικών επιλογών που προσφέρουν τα συστήματα αυτά, ο αρχιτέκτονας και ο καταναλωτής μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες τις πιθανές τυπολογίες και να καλύψουν τις πιο απαιτητικές ανάγκες.

Ποία είναι η διαφορά συρόμενων και ανασυρόμενων συστημάτων;

Τα ανασυρόμενα συστήματα MUSKITA χρησιμοποιούν λάστιχα στεγάνωσης όπου εκτός από την οριζόντια κύλιση έχουν και κάθετη κίνηση με την οποία το κούφωμα σφραγίζει, προσφέροντας καλύτερα αποτελέσματα σε θερμομόνωση, ηχομόνωση και υδατοστεγανότητα. Τα απλά συρόμενα χρησιμοποιούν βούρτσες. Και οι δυο τύποι συρόμενων συστημάτων χρησιμοποιούν τα ίδια προφίλ. Με αυτό τον τρόπο ο τελικός καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να έχει στο σπίτι του ανασυρόμενες ή συρόμενες κατασκευές με το ίδιο οπτικό αποτέλεσμα.


Ανοιγόμενα - Ανοιγοανακλινόμενα Συστήματα Αλουμινίου

Τα τεχνολογικά προηγμένα ανοιγόμενα - ανοιγοανακλινόμενα συστήματα MUSKITA προσφέρουν την απόλυτη ευελιξία για διάφορους τύπους ανοιγμάτων και πολυμορφία σχεδιαστικών επιλογών. Καλύπτουν όλους τους δυνατούς συνδυασμούς – έξω, ανακλινόμενα, προβαλλόμενα, κλινόμενα συρόμενα, μονά ή πολλαπλά φύλλα, σταθερά φύλλα και βιτρίνες και προσφέρουν πολύ υψηλές επιδόσεις στη  θερμομόνωση, ηχομόνωση αντίσταση στον αέρα και στην υδατοστεγανότητα.

Το ανοιγόμενο σύστημα πέραν των απλών μεντεσέδων προσφέρετε και επίσης με μεντεσέδες τύπου FUTURA 3D, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζονται προς 3 διαφορετικές κατευθύνσεις αριστερά, δεξιά- μέσα, έξω- πάνω κάτω, με αυτόν τον τρόπο μπορούν και πατούν όλα τα λάστιχα στο κάσωμα, με αποτέλεσμα να σφραγίζει ολοκληρωτικά. Πέραν αυτού υπάρχουν και μεντεσέδες τύπου αόρατοι (invisible) οι οποίοι είναι κρυμμένοι ενδιάμεσα φύλλου και κάσωμα και τα οποία αισθητικά  δίνουν μια απόλυτα λιτή γραμμή στο πλαίσιο. Η επιλογή ανοιγοανακλινόμενου προσφέρει ακόμη περισσότερη ευελιξία, όπου το πάνω μέρος του φύλλου μπορεί να κλίνει προς τα μέσα αερίζοντας τους χώρους, δίχως να είναι ανοιχτό.

Επιπλέον προσφέρεται και εξαερισμός όταν το παράθυρο είναι πλήρως κλειστό με το Microventilation. Στο ανοιγοανακλινομενο μηχανισμό οι στάσεις στο χερούλι είναι 4: κάτω κλειστό, οριζόντια ανοιχτό, πάνω με ανάκληση, και με κλίσει στο χερούλι 45ο προς τα πάνω όπου το πλαίσιο του φύλλου ελευθερώνεται, αερίζεται ελαφριά αλλά παραμένει κλειδωμένο.  


_HIL7503-opt.jpg

Συστήματα Υαλοπετασμάτων Curtain Wall

Τα υαλοπετάσματα καλύπτουν την όψη πολυώροφων και κεκλιμένων κτιρίων καθώς και κατοικιών με γυαλί, δίνοντας λύσεις και κύρος στους πιο απαιτητικούς σχεδιασμούς της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. 

Προσφέρονται επιλογές Structural όπου προβάλλεται μόνο γυαλί και Semi Structural όπου προβάλετε προφίλ αλουμινίου περιμετρικά γύρο από κάθε πλαίσιο γυαλιού. Φυσικά προσαρμόζονται παράθυρα προβαλλόμενου τύπου, ανοιγόμενες πόρτες και συρόμενα συστήματα.Τα υαλοπετάσματα MUSKITA είναι από τα μοναδικά συστήματα τα οποία είναι “severe weather rated” και πιστοποιημένα με Dynamic Testing για να προσφέρουν τις καλύτερες επιδόσεις στη  θερμομόνωση, ηχομόνωση αντίσταση στον αέρα και στην υδατοστεγανότητα.

Τι επηρεάζει την απόδοση των κουφωμάτων;

ENHEA3489 copy.jpg

Μέγεθος και Προσανατολισμός Ανοιγμάτων

Το μέγεθος και ο προσανατολισμός των ανοιγμάτων επηρεάζει τη ζήτηση ενέργειας για κλιματισμό και θέρμανση, καθώς τα κουφώματα προσλαμβάνουν ηλιακή ακτινοβολία η οποία μειώνει τη ζήτηση ενέργειας για θέρμανση τον χειμώνα αλλά αυξάνει τη ζήτηση ενέργειας για κλιματισμό το καλοκαίρι.

Ο προσανατολισμός των κουφωμάτων πρέπει να λαμβάνετε υπόψη για να μειωθεί το κόστος κατανάλωσης ενέργειας. Για παράδειγμα, για κατοικίες συστήνεται να τοποθετούνται μεγάλα ανοίγματα στον νότο, προκειμένου να λαμβάνουν αρκετό ήλιο στους εσωτερικούς χώρους τον χειμώνα, όμως να διαθέτουν κατάλληλη σκίαση για το καλοκαίρι.

CF019453.jpg

Συστήματα Σκίασης 

Η σκίαση επιβάλλεται στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου για να αποφεύγεται η υπερθέρμανση του εσωτερικού χώρου. Με τα σταθερά, κινούμενα ή αυτοματοποιημένα συστήματα σκίασης MUSKITA μπορείτε να ελέγξετε τις ενεργειακές απαιτήσεις του κτιρίου σας ανάλογα με την εποχή, προσφέροντας θερμική άνεση, φυσικό φωτισμό και ασφάλεια. Η χρήση λούβρων είναι επίσης ευνοϊκή καθώς μπορεί να μείνει ένα μέρος ανοιχτό το καλοκαίρι για να προσφέρει σκίαση και αερισμό, αλλά και τον χειμώνα θερμομόνωση και κάλυψη από βροχές.

Για ανοίγματα με δυτικό, ανατολικό και νότιο προσανατολισμό, συνίσταται κινούμενη ή αυτοματοποιημένη σκίαση έτσι ώστε τον χειμώνα να επιτρέπεται φωτισμός και ηλιασμός του χώρου, και το καλοκαίρι να εξασφαλίζεται πλήρης προστασία από την υπερθέρμανση.   

CF019557.jpg

Φυσικός Αερισμός

Ο φυσικός αερισμός πέραν της συμβολής του στη μείωση κόστους ενέργειας, βελτιώνει το αίσθημα άνεσης στο χώρο αφού ενισχύει την εισαγωγή φρέσκου αέρα στο κτίριο.

Με συστήματα αλουμινίου MUSKITA μπορείτε να ρυθμίσετε το φυσικό αερισμό της κατοικίας σας και να κατευθύνεται τον αέρα εκεί που χρειάζεται με επιλογές ανοιγόμενων και προβαλλόμενων κουφωμάτων, καθώς και με συστήματα εξαερισμού και Microventilation.

Μάθετε περισσότερα για τον σχεδιασμό ΚΣΜΚΕ στον Τεχνικό Οδηγό.


Αντιδιαρρηκτική Ιδιότητα Κουφωμάτων

Η ασφάλεια του σπιτιού μας είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που μας απασχολεί. Στόχος μας είναι  να καθυστερήσουμε την εισβολή στο κτίριο ανεπιθύμητων επισκεπτών. Για κάθε άνοιγμα του κτηρίου, ανάλογα με το που βρίσκεται, θα πρέπει να τοποθετούμε το κατάλληλο αντιδιαρρηκτικό κούφωμα. Το πόσο ασφαλές είναι ένα κούφωμα αλουμινίου εξαρτάται από τρεις παράγοντες, τα προφίλ αλουμινίου, τους υαλοπίνακες και τους μηχανισμούς που μπορεί να υποδεχτεί το προφίλ.

eatks560s.jpg

Η Ασφάλεια των κουφωμάτων μετριέται με κατηγορίες αντίστασης WK (Wiederstand Klasse):

Κατηγορία WK 1: Η πρώτη κατηγορία αναφέρεται στην προσπάθεια που απαιτείται για να ανοίξει ένα παράθυρο με τη δύναμη του σώματος π.χ. με κλωτσιά, με ανασήκωμα, με τράβηγμα ή πέφτοντας πάνω. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται μόνο κουφώματα με βασική υάλωση και ο διαρρήκτης δε χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα καταρτισμένος.

Κατηγορία WK 2: Σε αυτή την κατηγορία ο ευκαιριακός δράστης χρησιμοποιεί απλά εργαλεία, όπως κατσαβίδια, πένσες, σφήνες, κ.λπ., για να παραβιάσει το κλειδωμένο κούφωμα.

Κατηγορία WK 3: Σε αυτή την κατηγορία ο ευκαιριακός δράστης χρησιμοποιεί για να ανοίξει την πόρτα ή το παράθυρο, πρόσθετα μικρά εργαλεία, όπως δεύτερο κατσαβίδι, σκύλα ή λοστό.

Κατηγορία WK 4: Σε αυτή την κατηγορία ο έμπειρος δράστης χρησιμοποιεί εργαλεία όπως βαριοπούλα, πριόνι, σφυρί, σκαρπέλο ή δράπανο μπαταρίας.

Κατηγορία WK 5: Ο έμπειρος δράστης σ’ αυτή την κατηγορία χρησιμοποιεί επιπλέον ηλεκτρικά εργαλεία, όπως το τρυπάνι, πριόνι ή σέγα και ηλεκτρικό τροχό με μέγιστη διάμετρο δίσκου 125 χιλιοστά.

Κατηγορία WK 6: (Η υψηλότερη κατηγορία) ο έμπειρος δράστης χρησιμοποιεί ηλεκτρικό τροχό με μέγιστη διάμετρο δίσκου 250 χιλιοστά ή άλλα πρόσθετα ενισχυμένα ηλεκτρικά εργαλεία.